Kosilnice mulčerji
Splošno

Vse za čudovito zelenico

Pri obdelavi domačega vrta ali druge zelene površine dandanes nimamo druge smiselne izbire kot da se odločimo za učinkovito mehanizacijo, ki ponuja mnoge prednosti v primerjavi z ročno obdelavo. Posebej priljubljena oprema so kosilnice mulčerji, ki opravljajo več funkcij hkrati, s tem pa poskrbijo za izvrstne rezultate pri obdelavi zelenice. Seveda pa se na večjih površinah poslužimo traktorjev, v poštev pridejo tudi razni dodatni traktorski deli in priključki za obdelavo tovrstnih površin.

Pri košnji zelenice nam ostane odpadna trava, ki jo običajno kar zavržemo, včasih celo z znatno količino dodatnega dela, saj moramo travo zgrabiti skupaj, če kosilnica ne poskrbi za to. Lahko pa odpadno travo preprosto pustimo na zelenici, kjer poskrbi za koristno gnojenje površine. V tem primeru je dobro odpadno travo sesekljati na majhne delce, ki bolj učinkovito razpadajo in enakomerno pognojijo celotno površino. Ravno temu namenu služijo kosilnice mulčerji, ki imajo vgrajeno funkcijo sekljanja odpadne trave, prav tako ta material enakomerno spuščajo nazaj na površino. Vse to opravimo kar v enem prehodu, hkrati s košnjo trave, tako da ni nobenega dodatnega dela. Prav tako ne potrebujemo dodatne opreme – kosilnice mulčerji že v eni napravi ponujajo vse, kar potrebujemo za učinkovito košnjo in ustrezno vzdrževanje zelenice s sprotnim gnojenjem.

Za večje travnike pride v poštev večja kmetijska mehanizacija. Nekateri traktorski deli so namenjeni prav negovanju večjih zelenic, čeprav je izbira še bistveno bolj pestra med mehanizacijo, ki je namenjena obdelavi travnikov in spravilu sena. Traktorski deli so običajno prilagojeni večjim obremenitvam in zahtevnejšim nalogam, tako da bo tudi obdelava večjih površin dokaj enostavna in hitro opravljena, predvsem pa bo ponudila odlične rezultate po končanem delu. Ne smemo pozabiti še na to, da so traktorji tudi bistveno bolj zmogljivi in vsestranski kot kosilnice, zato jih lahko uporabimo še za mnoga druga opravila, potrebna za čudovit izgled urejene zelenice.

Back To Top