Izpušni sistemi
Splošno

Izpušni sistemi predstavljajo pomemben del našega vozila

Skoraj vsak posameznik v današnjih dneh potrebuje vozilo za vsakodnevno rabo. Večina ljudi ga uporablja kot prevoz do delovnega mesta, spet drugi pa ga potrebujejo za opravljanje dela. Avtomobili so seveda zelo priljubljeni, a je za njih potrebno dobro skrbeti.

Izpušni sistemi so zagotovo eden pomembnejših delov našega vozila. Ti so namenjeni temu, da izpušne pline iz motorja odvedejo do izpušnega lonca. Seveda pa niso vse cevi izpušnega sistema enake in imajo različne naloge. Ostanki neizgorelega ali deloma izgorelega goriva se morajo na nek način izločiti iz motorja v obliki izpušnih plinov. Le ti tako zapustijo motor skozi izpušne reže in se zberejo v zbiralniku izpušnih plinov.

Izpušni sistemi so tako nujno potrebni, saj skrbijo za brezhibno delovanje motorja, zmanjšujejo pa tudi hrup, ki ga sam motor povzroča. Kar pa je zelo pomembno dejstvo pa je tudi to, da poskrbijo za manjšo onesnaženost z izpušnimi plini pri izgorevanju goriva.

Katalizator skrbi za odstranjevanje strupenih snovi iz plinov

Za vsa vozila je v današnjih dneh zelo pomembno, da ne škodujejo okolju. Vsi se zavedamo, da vsako vozilo spušča izpušne pline v zrak in s tem se tudi onesnažuje samo okolje. Seveda pa ima vsako vozilo dele, ki poskrbijo, da je onesnaževanje zelo zmanjšano.

Katalizator je nameščen zelo blizu zbiralnika plinov, saj optimalno deluje na višji temperaturi. Le ta odstrani ali izgori kar do 90 % strupenih snovi iz plinov. To pomeni, da se samo onesnaževanje okolja znatno zmanjša in je tako eden bolj pomembnih delov na vozilu, s katerim je poskrbljeno tudi za okolje. Le ta je sestavljen iz nešteto majhnih kovinskih ali keramičnih celic na katere se nanese tanek sloj žlahtnih kovin.

Katalizator je torej naprava za pretvarjanje škodljivih izpušnih plinov, v manj škodljive. Ločimo pa tudi dvostezne katalizatorje ter tristezne katalizatorje, oboji imajo svojo nalogo.

Back To Top