Polaganje ploščic
Splošno

Polaganje ploščic pri obnovi kopalnice

V kopalnici se pogosto izvajajo takšni in drugačni posegi, ki nadgradijo funkcionalnost ali osvežijo videz prostora. Glede na to, da je kopalnica redno v uporabi in stalno podvržena različnim obremenitvam s strani uporabnikov in okolja, je treba nekatere elemente dokaj pogosto obnavljati, je pa to seveda povsem odvisno od vsake kopalnice posebej. Največji problem so kopalnice, ki so že v izhodišču precej slabo narejene in zahtevne uporabe ne bodo zmogle prenašati dlje časa. Prav tako pa se v kopalnicah hitro zgodi, da moramo nadgraditi kakšne sisteme, ki bi jih radi bolje izkoristili. A skoraj v vsakem primeru pride v poštev tudi polaganje ploščic.

Ploščice v kopalnici

V kopalnici so ploščice izpostavljene stalnim obremenitvam, ne le s strani uporabnikov. Gre za prostor, v katerem so pogoste visoke temperaturne spremembe, poleg tega močno niha tudi vlažnost, kar je velik izziv za vezne materiale in same ploščice. Hitro se pokaže, ali je keramika kvalitetna in ali je bilo delo pri polaganju dobro opravljeno.

Obnova kopalnice lahko vključuje samo obnovo ploščic, kar je že velik projekt, ki za nameček tudi dobro preuredi kopalnico, tako vizualno kot funkcionalno. Še bolj verjetno pa je, da polaganje ploščic spremlja kakšne druge posege. Vsak poseg v zidove ali tla namreč zahteva odstranitev ploščic, teh pa večinoma ne moremo enostavno položiti nazaj, temveč je treba izdelati nov keramični tlak. Ker velja, da so ploščice v kopalnici idealna rešitev glede na zahteve prostora, je smiselno polaganje ploščic opraviti vedno znova, ko se lotevamo večjih projektov.

Seveda ni nujno, da bo obnova kopalnice v vsakem primeru zahtevala polaganje ploščic. Čisto možno je, da imamo projekt, ki tega ne zahteva, lahko recimo menjamo sistem ogrevanja vode ali pa celo vgradimo ogrevalni sistem, ne da bi morali zamenjati tudi ploščice, tako pa se izognemo zahtevnemu delu.

Back To Top