Akumulator
Splošno

Električni pastir na akumulator

Varovanje pašne živine je pomembna naloga, ki pa jo na srečo lahko povsem zaupamo sodobni tehnologiji. Seveda pa bo treba najprej urediti zanesljivo ogrado, ki bo preprečila pobeg živali in hkrati na zunanji strani zadržala nepovabljene goste – za to poskrbi električni pastir, ki skozi ogrado pošilja impulze električnega toka, s tem pa strese tiste, ki se ograje dotaknejo.

Elektrika se seveda ne more proizvajati sama od sebe, poskrbeti je treba za ustrezen vir. Ker so pogosto ograjeni pašniki, ki do dokaj odročni in ne ponujajo povezave z javnim električnim omrežjem, se za napajanje takšnih ograd običajno uporabi akumulator. Na srečo potrebe po električni energiji za takšne ograde običajno niso zelo visoke, tako da je možno že z majhno kapaciteto in nizko voltažo vzdrževati odlično delovanje električne ograje. Seveda so specifikacije odvisne od izbrane ograje, ta pa od živine, ki jo želimo zadržati na ograjeni površini – nekatere živali bodo potrebovale nekoliko močnejše električne sunke, če jim želimo preprečiti izhod iz ograde.

Električni pastir bo dobro deloval le z zanesljivim virom električne energije. Ne pozabimo, da gre za opremo, ki se uporablja na terenu, s tem pa je stalno na udaru raznih vremenskih dejavnikov. Akumulator ni primeren za uporabo na prostem, saj voda in elektrika ne gresta dobro skupaj – treba ga bo varno pospraviti pod streho, običajno kar v ohišje pastirja, kjer je prostor namenjen prav za to. Odvisno od kapacitete bo akumulator dolgo časa zagotavljal zadosten vir električnega toka za potrebe pastirja. Uporabljajo se različni izdelki, saj imajo ograde tudi različne namene, a kapaciteta običajno ni problem, razen pri dolgotrajni uporabi brez polnjenja. Seveda pa lahko električni pastir opremimo z dodatnim virom napajanja, posebej priljubljeni so kompaktni solarni paneli, ki kar na lokaciji omogočajo sprotno polnjenje pastirja. To pomeni, da energije za vzdrževanje varne ograde nikoli ne bo zmanjkalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top