Toplotna črpalka voda voda
Splošno

Katera toplotna črpalka bo najboljša?

Izbira ogrevalnega sistema je lahko precej zahtevna, saj je na voljo toliko možnosti, da se lahko v njih hitro izgubimo. Tudi če se omejimo le na toplotne črpalke, ostaja odgovornost za pravo izbiro še vedno na naši strani. Na voljo so različne izvedbe, ki se razlikujejo v nekaterih pomembnih lastnostih, čeprav praviloma vse ponujajo prepričljivo zmogljivost in učinkovitost, če jih uporabimo v pravih okoliščinah. Katera izvedba se bo v konkretnem primeru najbolje obnesla?

Voda voda

Toplotna črpalka voda voda je najpogostejša izbira in v večini primerov tudi najboljša izvedba, kar bo gotovo po godu tistim, ki želijo ogrevalni sistem vzpostaviti tako, da bo zadostoval za vse potrebe in za dolga leta uporabe. Takšna črpalka kot vir energije izkorišča podtalno vodo in s tem ponuja visoko zmogljivost, zato običajno ne potrebuje dopolnilnega sistema za ogrevanje v hladnih dneh. Največja prednost, ki jo ima toplotna črpalka voda voda, je ravno v tem, da preko celega leta zagotavlja zanesljivo ogrevanje, saj ima podtalnica dokaj konstantno temperaturo ne glede na temperaturo zraka. Prepričljive prednosti upravičijo investicijo, ki bo morala biti nekoliko višja, saj bo treba vrtati v zemljo, poleg tega pa bo toplotna črpalka voda voda zahtevala tudi dovoljenje agencije za okolje.

Zemlja voda

Kot vir energije je možno uporabiti tudi zemljo, ki se preko večjega dela leta močno ogreva s pomočjo sončnih žarkov. Preko zime ostaja v njej dovolj energije, da jo lahko črpalka uporabi za svoje delovanje, tako da je tudi takšna toplotna črpalka zelo učinkovita in dovolj zmogljiva za uporabo preko celega leta. Poleg tega jo je možno uporabljati tudi za hlajenje v poletnih dneh!

Zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda ima to prednost, da je najcenejša in najenostavnejša. Koristi toploto zraka, zato pa ne more zagotoviti ogrevanja v hladnih zimskih dneh in zahteva dopolnilni sistem ogrevanja. Vseeno je pogosto dobra izbira.

Back To Top