indos viličar
Splošno

Teleskopski viličar na diesel pogon

Mnogi viličarji so narejeni tudi za pretovarjanje tovorov, ki niso nujno naloženi na palete. Zato obstaja indos viličar na dizel pogon, s katerim se da na enostaven način pretovarjati bremena vseh možnih oblik do določene skupne mase. Dizel pogon omogoča, da viličar s polnim tankom deluje bistveno dlje od primerljivega električnega viličarja, zato je delo z njim veliko bolj fleksibilno.

Bistveni sestavni del viličarja, ki omogoča premikanje težkih bremen, so seveda vilice za viličarja s pripadajočimi hidravlični valji, ki uravnavajo gibanje. Hidravlični valji so tudi tisti element, ki dviga težka bremena. Pripadajoče vilice za viličarja pa omogočajo tudi enostavno dvigovanje bremen, naloženih na palete. Ker so vilice nastavljive, se lahko uporabljajo za različne oblike tako palet kot tudi tovorov.

Diesel pogon, ki ga uporablja indos viličar, je lahko v več različnih izvedenkah. Različni pogonski sklopi se razlikujejo v moči motorja. Za dvigovanje težjih bremen mora tudi sam teleskopski viličar biti težji, vse to pa za sabo povleče večjo potrebo po energiji. Zato imajo težji viličarji močnejše motorje, ki omogočajo bolj učinkovito premikanje, zlasti pa pripomorejo k bistveno bolj mirnem dvigovanju bremen brez nepotrebnih sunkov.

Indos viličar je narejen iz komponent vrhunske kvalitete, s čimer se njegova življenjska doba podaljša. Zato so tovrstni viličarji sinonim za kakovost in dolgo življenjsko dobo. Vseeno pa mora vsak indos teleskopski viličar opraviti redne servisne storitve, predvidene zanj. Sem spadajo predvsem menjava pogosto obremenjenih delov, kot so tesnilni obroči na hidravličnih valjih, ležaji, semeringi, tesnila na hidravličnih povezavah in podobno. Na nekoliko daljše intervale pa je nujno potrebno poskrbeti še za servis motorja, hidro pogona in hidravličnih cevi za povezovanje hidravličnih delov viličarja z njegovo centralno oljno črpalko. Le z rednim servisom se lahko doseže zadovoljiva življenjska doba. Ob nevzdrževanju lahko hitro nastanejo okvare, ki preprečujejo normalno delo z viličarjem.

Back To Top