Različni materiali za rokovanje z živili
Splošno

Različni materiali za rokovanje z živili

Ko delamo s hrano, moramo v mislih vedno ohraniti čistočo in varnost. Kaj hitro se zgodi, da pridejo živila v stik s kakšnimi vsiljivci, ki jih nato vnesemo v telo. Morda hrano celo sami okužimo, če nismo pozorni pri umivanju rok ali uporabi raznih kuhinjskih pripomočkov. Pomembno pa je še to, da pri delu s hrano uporabimo primerne materiale – ti morajo biti seveda povsem varni za stik s hrano.

Materiali, ki jih uporabljamo pri delu s hrano, imajo navadno še druge lastnosti, zaradi katerih jih uporabljamo. Papir za peko je recimo nepogrešljiv pri peki, če ne želimo, da se jedi prilepijo na pekač. Tak papir je vsestransko uporaben tudi pri nekaterih drugih postopkih v kuhinji, enako velja še za razne gospodinjske folije in podobne izdelke. Papir za peko ter folije se torej splača imeti na zalogi, saj jih lahko porabimo za različne namene. Ti materiali so varni za uporabo v stiku s hrano in prinašajo koristne lastnosti, zaradi katerih jih lahko dodobra izkoristimo. Seveda imajo vedno zelo očitne namene uporabe, tako kot recimo papir za peko, a z varnim in preizkušenim materialom lahko v kuhinji počnemo še marsikaj.

Nekatere vrste živil zahtevajo uporabo posebnih materialov. To je recimo folija za meso, ki omogoča varno shranjevanje mesnih izdelkov, pogosto pa se uporablja tudi za kuhanje oziroma druge vrste priprave mesnih specialitet. Folija za meso je uporabna že pri pakiranju in shranjevanju mesa, enako vlogo pa ima pri shranjevanju gotovih jedi, če jih želimo za nekaj časa še pospraviti ali pa bi radi prihranili ostanke izvrstnega obroka. Treba bo uporabiti folijo, ki jo lahko brez skrbi ovijemo okoli mesa – na voljo so različne gospodinjske folije, tudi posebna folija za meso, čeprav se dobro obnesejo tudi vsestranske folije. Vsako živilo zahteva pravi material, če želimo z njim rokovati povsem brezskrbno.  

Back To Top