Brezplačno hlajenje in ogrevanje
Splošno

Brezplačno hlajenje in ogrevanje

Za hlajenje in ogrevanje stanovanja običajno namenjamo kar znaten delež gospodinjskega proračuna, zato si ne moremo predstavljati kakšne zanesljive brezplačne rešitve. In seveda brez določenih stroškov res ne bo šlo, a na voljo so rešitve, ki lahko ceno hlajenja oziroma ogrevanja bistveno zmanjšajo. To so seveda toplotne črpalke in druge naprave, ki delujejo na principu izmenjave energije z okoljem. Te naprave lahko na različne načine izkoristimo za odličen učinek pri vzdrževanju prijetne temperature v stanovanjskih ali drugih prostorih.

Ogrevanju seveda služijo toplotne črpalke, ki jih povežemo v določen ogrevalni sistem. To so toplovodni sistemi, ki lahko koristijo zmogljivosti različnih grelnih elementov – pogosto so to radiatorji, vedno bolj priljubljeni pa so sistemi talnega in stenskega gretja. Pomembno je predvsem to, da znamo takšne sisteme odlično izkoristiti, saj se le na ta način lahko približamo brezplačnemu ogrevanju. Nizkotemperaturne toplotne črpalke v kombinaciji z učinkovitim talnim ogrevanjem zagotavljajo odličen učinek, prinašajo pa le minimalne stroške! Seveda je treba ogrevalni sistem skrbno načrtovati, pri tem vzamemo v zakup vse zahteve, ki jih postavlja specifična situacija. Nenazadnje toplotne črpalke ne pridejo vedno v poštev, prav tako imamo na voljo široko zbirko različnih izvedb, ki se lahko bolje ali slabše obnesejo v različnih situacijah.

Pri hlajenju imamo prav tako na voljo različne rešitve, ki pa lahko delujejo po enakem principu izmenjave energije med zaprtimi prostori in okoljem. Pravzaprav se lahko uporabijo iste črpalke ali pa naprave z enakimi sistemi, to so klimatske naprave in hladilni agregati. Mnoge naprave lahko uporabljamo preko celega leta, tako za hlajenje kot za ogrevanje. So pa mnogi hladilni agregati tudi posebej specializirani za svoje delo in tako ponujajo bistveno boljši izkoristek pri hlajenju prostorov. Pomembno je predvsem to, da lahko s pravo opremo dosežemo odličen izkoristek, s tem pa bistveno znižamo stroške, čeprav se hladilni agregati pogosto uporabljajo tam, kjer si varčevanja ne moremo privoščiti in je vsaka investicija upravičena.

Back To Top