Investicija v kmetijsko mehanizacijo
Splošno

Investicija v kmetijsko mehanizacijo

Pri sodobnem kmetovanju je napredna mehanizacija naravnost neprecenljiva. A ker so razni pripomočki lahko zelo dragi, bo opremljanje zahtevalo znatno investicijo. To velja tudi za posamezne kose mehanizacije, ki na prvi pogled morda ne izgledajo tako dragi, takšna je recimo vrtavkasta brana, cena hitro doseže več tisoč evrov. Če upoštevamo, da potrebujemo za uspešno delo na kmetiji kar nekaj kosov napredne opreme, se tudi stroški hitro naberejo. Poleg mehanizacije pa pridejo v poštev še traktorski deli in potrošni materiali, tako da je treba vedno paziti na to, da ne naletimo na nepredvidene stroške, ki bi nas lahko presenetili.

Kmetijska mehanizacija je nujna za uspešno delo, tako da se stroškom ne moremo izogniti tako, da izdelkov preprosto ne kupimo. Seveda pa je smiselno, da se odločimo le za nakup opreme, ki je nujno potrebna. Takšna je recimo vrtavkasta brana, cena je zato povsem upravičena. Brez takšne opreme namreč ne moremo obdelovati zbite zemlje, tako da tudi druge mehanizacije ne bi mogli izkoristiti. Vsekakor se splača za takšno opremo odšteti tudi kak evro več, saj se bo najbolje obnesla prav kakovostna in vzdržljiva vrtavkasta brana. Cena pri takšni opremi ne sme biti razlog za izbiro ali pomislek, splača se izbrati vrhunsko opremo, ki bo odlično opravila svoje delo.

Varčujemo lahko pri tistih kosih, ki niso tako nujni za delo, temveč morda le nekoliko olajšajo kakšna opravila. Prav tako so lahko nekoliko cenejši tisti traktorski deli, ki jih imamo le na rezervi. V času poletne sezone si ne moremo privoščiti premora zaradi okvar ali poškodb, zato morajo biti nekateri traktorski deli na zalogi. Ti deli morajo biti seveda povsem uporabni in pripravljeni na delo, ni pa treba, da so posebej visoke kakovosti. Na tem področju lahko nekaj evrov privarčujemo, ne da bi ogrozili učinkovitost in uspešnost dela.  

Back To Top