Najboljše toplotne črpalke
Splošno

Najboljše toplotne črpalke

Katero toplotno črpalko izbrati, če bi radi uživali v popolni zanesljivosti in visoki zmogljivosti opreme? Na voljo so različni napredni modeli, ki bodo svoje delo odlično opravili. Seveda pa je veliko odvisno od razmer in okoliščin, kot tudi od potreb in želja uporabnikov. Ni nujno, da bo najboljša izbira najdražja črpalka, gotovo pa bodo z nakupom in vgradnjo opreme povezani znatni stroški. 

Razmere močno odločajo o tem, katera bo najboljša toplotna črpalka. Ne mislimo le na razmerje v okolju, temveč tudi na sam ogrevalni sistem. Morda bo prišla v poštev le visokotemperaturna toplotna črpalka, ki ustreza zahtevnejšim ogrevalnim sistemom, medtem ko za učinkovitejše sisteme zadošča že nizkotemperaturna izvedba, ki je običajno cenejša. Visokotemperaturna toplotna črpalka je edina smiselna možnost pri ogrevanju, ki zahteva visoko temperaturo vode, to je običajno radiatorsko ogrevanje, medtem ko talno ogrevanje ni tako zahtevno. Seveda pridejo tu v poštev mnoge specifike, ki v končni fazi odločajo o tem, ali bo potrebna visokotemperaturna toplotna črpalka ali ne. Izberemo le na podlagi vseh razpoložljivih podatkov in točnih zahtev.

Izbira pa ni omejena na visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke. Razlike se pokažejo tudi na drugih področjih, saj imamo na voljo zelo različne toplotne črpalke, cenik pa je prav tako odvisen od raznih dejavnikov. Seveda gre spet poudariti, da za najboljše toplotne črpalke cenik verjetno v izhodišču ne bo posebej ugoden – kakovostna črpalka običajno stane več kot 10.000 evrov, cene segajo tudi do 20.000 evrov, upoštevati pa je treba še stroške vgradnje in adaptacije hišnih sistemov. Tako je v končni fazi za toplotne črpalke cenik lahko tudi nepredvidljiv, kar pa ne sme biti ovira pri izbiri kakovostne naprave. Ravno takšne črpalke se namreč izkažejo za najboljše takrat, ko je to najbolj potrebno – pri ogrevanju v hladnih zimskih dneh ter pri računanju dolgoročnih stroškov rednega ogrevanja stanovanja in sanitarne vode. 

Back To Top