Toplotna izolacija podstrešja
Splošno

Toplotna izolacija na obeh skrajnostih

Hišo je treba celovito izolirati, če želimo pričakovati dober učinek takšnega početja. To pa morda ne bo enostavno, saj moramo ohraniti v mislih tudi tiste ekstremne elemente, ki morda niti niso neposredno povezani s stanovanjskimi prostori, v katerih želimo uravnavati temperaturo. A v poštev pridejo tudi takšni opravki, na katere je treba pomisliti že dovolj zgodaj.

Izolacija temeljev je na primer možna samo pri gradnji, naknadno je kaj takšnega zelo težko izvesti. Če smo dovolj previdni, bomo že v tej fazi zagotovili dobro izolacijo. Morda bi si mislili, da izolacija temeljev sploh ni potrebna, saj ne more vplivati na razmere v stanovanjskih prostorih, a v resnici se tudi skozi beton prenašajo razlike v temperaturah. Pod zemljo te morda niso tako izrazite, a vseeno imajo vpliv. Izolacija temeljev ima tudi druge naloge, predvsem zagotavlja dobrobit temeljev, dobro odpornost na vplive iz okolja in posledično zanesljivo delovanje skozi celotno življenjsko dobo zgradbe.

Na drugi strani vertikalnega prereza hiše najdemo streho, pod njo pa podstrešje. Toplotna izolacija podstrešja je še ena izmed ključnih nalog, ki jih včasih zapostavljamo. Podstrešje ima veliko površino, izpostavljeno je večjemu vplivu okolja, hkrati pa močno vpliva tudi na stanovanjske prostore pod sabo. To pomeni, da je toplotna izolacija podstrešja vsekakor velik faktor pri zagotavljanju udobja v stanovanju. Ne samo to, vpliva lahko tudi na toplotne izgube in posledično na izkoristek ogrevalnega sistema in na stroške z ogrevanjem. Vsekakor lahko toplotna izolacija podstrešja brez težav upraviči tudi večjo investicijo, čeprav to verjetno ne bo potrebno – rešitve so na voljo tudi po presenetljivo ugodnih cenah.

Če želimo hišo dobro izolirati, bo treba torej misliti tudi na te elemente. Posvetimo se strehi in temeljem, vmes pa se osredotočimo predvsem na stene, iz katerih štrlijo kakšni kritični elementi, na primer balkon. Le tako lahko dosežemo dober učinek izolacije.

Back To Top