Strešna kritina
Splošno

Prilagodljiva stanovanjska oprema

Stanovanjska oprema mora biti po eni strani prilagodljiva, po drugi strani pa mora točno odgovarjati določenim pogojem, ki jih postavlja okolje, namen ali pa sama zgradba. Izbira prave opreme torej ni enostavna naloga, ravno zato pa posebej izstopajo tisti kosi, ki jih je možno dobro prilagoditi vsaki situaciji.

V tem oziru morda najbolj izstopajo okna, čeprav si tega morda na prvi pogled ne bi mislili. Okna imajo namreč zelo enoznačno nalogo, pri uporabi kakšna prilagodljivost ne pride toliko do izraza. Moramo pa biti na to pozorni že v izhodišču, pri izbiri, nakupu in vgradnji opreme. Najbolje se bodo obnesla okna, ki jih lahko povsem prilagodimo svojim željam in potrebam. To so recimo Salamander okna, ki s PVC profili omogočajo izbiro različnih načinov zasteklitve, prav tako je možno prilagoditi same profile. Na ta način dosežemo različne učinke, ki imajo velik vpliv na udobje in splošno kakovost bivanja v stanovanjskih prostorih. Salamander okna lahko naredijo veliko razliko, čeprav njihova prilagodljivost na dolgi rok ne pride toliko do izraza. Na svoj račun bodo prišli predvsem tisti, ki so pri izbiri oken nekoliko zahtevnejši, saj je možno Salamander okna prilagoditi praktično vsaki zgradbi.

Nekaj izbire imamo tudi pri drugi stanovanjski opremi, ki prav tako zahteva prilagodljivost. To je lahko strešna kritina, ki ima zelo pomembno nalogo, to pa mora opravljati uspešno in brez kompromisov. To pomeni, da mora tudi strešna kritina do potankosti odgovarjati specifičnim zahtevam, ki jih postavljajo vplivi okolja, pa tudi zgradbi, na katero kritina sodi. Ni nujno, da se bo dobro obnesla kar vsaka strešna kritina, tudi če izbiramo le med zanesljivimi rešitvami višjega ranga! Vedno je treba upoštevati dejavnike, ki v resnici vplivajo na funkcionalnost kritine. Če izberemo kritino, ki se lahko uspešno uporabi v različnih situacijah, bo s tem gotovo najmanj dela, rezultat pa bo kljub temu zelo prepričljiv.

Back To Top