lepljen les cenik
Splošno

Lepljen les – cenik in nabor izdelkov

Lepljen les je iznajdba, ki jo človeštvo pozna že zelo dolgo časa. Že tisočletja nazaj so ljudje ugotovili postopek pridelave živalskega kleja. To je lepilo živalskega izvora, ki se ga naredi iz vezivnih tkiv živali. Ta tkiva po navadi niso dobra za hrano in nastopajo kot stranski produkt pri pridelavi mesa. Živalski klej je lepilo, ki omogoča mnoge popravke, a ni tako močno, kot sodobne alternative. Zato je to lepilo bolj primerno za drobne izdelke, pri katerih ne pride do tako velikih sil.

Z iznajdbo poliuretanskega lepila pa je lepljen les, cenik katerega je odvisen od postopka izdelave, pridobil nov pomen. S takimi lepili se lahko les zlepi bistveno bolj čvrsto, spoji pa omogočajo prenašanje izjemno velikih sil. Za tak lepljen les cenik pove veliko o kvaliteti. S sodobnimi lepili je tako možno ustvariti lesene plošče večjih površin, ki imajo, kljub temu da so zlepljene iz majhnih kosov, zelo veliko mehansko trdnost, to pa je tudi glavna prednost, ki velja za lepljen les. Cenik takih izdelkov je potrebno preveriti pri mizarju, ki nam bo najbolje znal svetovati.

Najbolj značilen primer je izdelava miz, stolov in vrat iz masivnega lepljenega lesa. Za take aplikacije ima lepljen les, cenik katerega se spreminja tudi glede na vrsto uporabljenega lesa, največ možnosti za uporabo. Široke plošče, ki se uporabljajo v teh primerih, so zelo lepe na pogled, s kombiniranjem in menjavanjem vrst lesa pa se da na takih ploščah ustvariti celo enostavne vzorce, ki še poudarijo naravno lepoto lesa in izdelkov iz njega.

Za lepljen les cenik dobimo v trgovskem centru, kjer se ukvarjajo z razrezom in prodajo lesenih polizdelkov. Pri bolj ekskluzivnem pohištvu pa posamezne kose skupaj lepijo kar mizarji. Posebne preše omogočajo, da se les zlepi zelo trdno in ostane v ravni liniji, kjer je zato najmanj odpada.

Back To Top