Posoda za shranjevanje hrane
Splošno

Shranjevanje hrane v hladiniku

Hrano shranjujemo tam, kjer lahko zagotovimo kar najbolj trajno svežino. Seveda je to odvisno od vsakega živila posebej. V nekaterih primerih lahko živila brez skrbi pustimo kar na prostem, saj so dobro pripravljena na različne obremenitve okolja. To velja predvsem za sušene začimbe, ki jih pogosto najdemo nekje blizu kuhališča vsake kuhinje. Nadalje pa imamo opravka tudi z drugimi živili, ki pri shranjevanju zahtevajo nekaj več pozornosti. Da bi lahko te varno in trajno shranili, se bomo morali poslužiti kakšne posebne opreme.

Ni nujno, da bo treba poseči po specializirani opremi, na voljo je tudi univerzalna posoda za shranjevanje hrane v hladilniku. To so lahko plastične ali celo steklene posodice, ki se izkažejo za zelo vsestranske – vanje lahko pospravimo vsa mogoča živila in vse jedi, če le imamo dovolj prostora. Posoda za shranjevanje hrane je zelo uporabna tudi za prenašanje jedi in včasih celo za serviranje. Takšno opremo lahko izkoristimo na različne načine, pri tem pa moramo seveda sami premisliti, kako dober učinek lahko pričakujemo. Prav tako ima lahko posoda za shranjevanje hrane še nekatere dodatne lastnosti, na primer dobro toplotno izolacijo.

Če želimo živila na varno pospraviti za dlje časa, jih bo najbolj pametno zapakirati v vrečke za zamrzovanje in pospraviti v zamrzovalnik. Tako lahko pričakujemo kar najboljši učinek – vrečke za zamrzovanje namreč omogočajo dolgotrajno zamrzovanje in ohranjajo svežino shranjenih živil preko več mesecev. Spet je to odvisno od vrste živil, pa tudi od obdelave. Zelo enostavna in dokaj učinkovita rešitev za trajno shranjevanje živil je vakumiranje, na voljo pa imamo tudi nekatere alternative. Na srečo so vrečke za zamrzovanje cenovno ugodne in enostavno dostopne, običajno jih imamo tudi v domači kuhinji na zalogi. Moramo pa zalogo vsekakor preveriti v času, ko se pripravljamo na spravilo ozimnice ali kakšen podoben projekt, da vrečk ne bo zmanjkalo.

Back To Top