Lepljen les cena
Splošno

Izdelava privlačnih lesenih elementov

Les pride takoj na misel, če želimo izdelati kakšne posebej privlačne elemente. Ne glede na to, ali gre za pohištvo ali za večjo stanovanjsko opremo, morda kar nadstrešek ali teraso, lahko pa tudi za čisto drobne dekorativne ali funkcionalne dodatke. V vsakem primeru imamo na voljo ustrezno leseno opcijo, ki prinaša v stanovanjsko okolje vse prednosti tega naravnega materiala. Seveda pa moramo za to izbrati ustrezen les.

V gradbeništvu se uporablja lepljen les. Cena za tak les je nekoliko višja kot smo jo vajeni pri kosih lesa, ki niso namenjeni uporabi v ključnih konstrukcijah, a že iz tega je razvidno, da ima lepljen les nekoliko drugačne lastnosti. Še vedno gre za naravni material, ki pa je premišljeno izbran in naknadno obdelan, da se izločijo morebitne pomanjkljivosti in šibkosti. Ravno zato je za lepljen les cena višja, saj je s pripravo kakovostnih elementov več dela, pa tudi sam material je težje dobiti. Kljub temu za kakovosten lepljen les cena ni pretirano visoka in lahko brez težav posežemo po tem materialu tudi pri izdelavi kakšnih večjih konstrukcij.

Na ta način lahko izdelamo elemente, ki morajo ponuditi znatno nosilnost in vzdržljivost, a želimo še vedno obdržati tudi lep izgled in prijeten občutek. Takšen učinek lahko zagotovi le lepljen les. Cena pogosto sploh ni ovira, predvsem pri ključnih konstrukcijah, na katere se najbolj zanašamo. Lepljen les se uporablja za nosilne konstrukcije stavb, lahko izdelamo tudi cel skelet hiše, ki ga nato dopolnimo z montažnimi elementi. Če je za lepljen les cena vseeno previsoka in želimo kak evro prihraniti, ob tem pa nimamo posebnih zahtev glede nosilnosti, so na voljo tudi druge vrste lesa. Odlična alternativa je pogosto masivni les, a pogosteje se uporabljajo razni leseni polizdelki, ki so lahko že kombinacija različnih materialov. Tudi takšni materiali imajo svoje mesto v gradbeništvu. 

Back To Top