Lepljen les cena
Splošno

Hiše, narejene iz lesa

Les je pomemben in priljubljen gradbeni material, ki ga najdemo v praktično vsaki stavbi. Tudi v sodobnih poslovnih in komercialnih nebotičnikih, ki so osnovani na kombinaciji betona, jekla in stekla, se gotovo najdejo raznovrstni leseni elementi. Veliko manj pa je hiš, ki so v celoti oziroma v veliki meri narejene iz lesa. A tudi takšne hiše obstajajo, pravzaprav imajo kar nekaj prepričljivih prednosti v primerjavi z alternativami.

Skeletne hiše

Pri gradnji lesene hiše se običajno izdela lesena nosilna konstrukcija, na katero se nato montirajo preostali elementi. To velja za tako imenovane skeletne hiše, ki postajajo precej priljubljene. Glavna prednost tovrstne gradnje je v tem, da je projekt bistveno bolj enostaven in hitreje izveden, pa tudi cenejši. Resda je za kakovosten lepljen les cena lahko relativno visoka, a kakovostnega lesa z izjemno nosilnostjo potrebujemo le toliko, da lahko naredimo vzdržljivo konstrukcijo. Poleg tega ima les z vidika cene to prednost, da je enostavno dobavljiv in ga tudi ni težko oblikovati. Tako je lahko za lepljen les cena tudi zelo ugodna, če pomislimo, da lahko iz kakovostnega lesa izdelamo poljubne elemente, ki bodo kot nalašč za svojo nalogo. Sicer pa imajo skeletne hiše veliko elementov tudi iz drugih vrst lesa, tako da za lepljen les cena gotovo ne more biti nepremostljiva ovira.

Še bolj kot ugodna cena pri lesenih hišah prepričajo druge prednosti. Ker se najprej postavi konstrukcija, ki jo nato le dopolnimo, je gradnja izpeljana zelo hitro, hiša pa je hitro vseljiva. Takšna konstrukcija je tudi lažja, ne potrebuje posebej globokih temeljev, torej omogoča tudi gradnjo na manj ugodnem terenu. V končni fazi pa je seveda pomembno predvsem to, da omogoča stanovalcem mirno in prijetno bivanje skozi dolga leta. V tem oziru se skeletne hiše in druge lesene zgradbe še posebej dobro izkažejo, saj ustvarijo neprekosljiv občutek topline in domačnosti. 

Back To Top