Cev za dimnik
Splošno

Cev za dimnik, ki je izdela na iz inox materiala, ima številne prednosti

Dimniki so pomemben del ogrevalnih sistemov, zato jih je potrebno že ob načrtovanju novogradnje strokovno projektirati. Pomembno je, da so pravilnih dimenzij, da zadostijo določenim statičnim in gradbenim zahtevam, ter vsem zakonskim predpisom. Že pri projektiranju se običajno določi, iz kakšnih materialov bo dimnik kot tudi cev za dimnik, ki poteka od njegovega kurišča pa do vrha, ki ga pokriva dimniška kapa.

 

Cev za dimnik je izdelana lahko iz inox materiala. To pomeni, da je izdelana iz nerjaveče pločevine in omogoča hitro in enostavno montažo, ponaša pa se tudi z odličnimi toplotno izolacijskimi lastnostmi. Tovrstne cevi za dimnik lahko priključimo na kotle za plin, olje ali na trda goriva, pri čemer zagotavljajo veliko odpornost na vlago, kisline in visoke temperature in mehanske obremenitve. Nikakor pa ne smemo pozabiti še na odlično plinotesnost, ki zagotavlja ustrezno protipožarno varnost.

 

Rozeta za dimnik je ključen prezračevalni element dimnika

 

Poleg dimniške cevi in ovoja, je za nemoteno odvajanje plinov, ki nastajajo pri izgorevanju, ključnega pomena tudi rozeta za dimnik. Vstavi se pod pokrov zgornje plošče dimnika in je v njenem spodnjem delu enakega premera kot je tuljava dimnika. V zgornjem delu rozete za dimnik je več odprtin, katerih namen je odvajanje toplote in prezračevanje izolacijskega materiala. Na rozeto za dimnik se položi zgornja plošča dimnika, zato je na prvi pogled pogosto popolnoma neopazna.

 

Vendar pa ima rozeta za dimnik v dimniškem sistemu izjemno pomembno vlogo. Z ustreznim odvodom visokih temperatur in prezračevanja izolacije z njeno pomočjo preprečujemo dilatacijo oziroma raztezanje, ki je posledica velikih temperaturnih razlik ozračja in temperature odvajanih plinov. Izdelana je iz nerjavečega materiala, ki je odporen na visoke temperature in zunanje vremenske pline, pri čemer je popolnoma plinotesna, zaradi česar je odvajanje plinov toliko bolj učinkovito in popolnoma varno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top