Registracija blagovne znamke cena
Splošno

Stroški zaščite intelektualne lastnine

Intelektualna lastnina je lahko izjemno dragocena, ima namreč veliko vrednost kot odločilna konkurenčna prednost. Uspeh poslovanja podjetja je pogosto odvisen prav od intelektualne lastnine, ki jo pri tem koristimo, te vsebine pa morajo biti torej dobro zavarovane. Ne moremo si privoščiti kakšnih kompromisov, saj s tem tvegamo zlorabe. Tako tudi ni smiselno varčevati – ob zaščiti nastanejo nekateri stroški, ki jih moramo obravnavati kot investicijo v uspešno poslovanje podjetja.

Ni nujno, da bodo stroški zelo visoki, predvsem to velja za enostavne postopke, kot je registracija blagovne znamke Cena je v tem primeru sestavljena iz pristojbin pri poslovanju z uradom za intelektualno lastnino in s samimi stroški registracije. Glede na to, kako raznovrstna je lahko registracija blagovne znamke, cena seveda ne bo vedno enaka – izbiramo lahko med različnimi vrstami znamk ter med različnimi področji zaščite. Minimalni stroški bodo dosegli 250 evrov in vključujejo zaščito za deset let. V primeru, da je potrebna mednarodna registracija blagovne znamke, cena seveda takoj poskoči, enako velja za zaščito v različnih klasifikacijskih razredih izdelkov. V vsakem primeru pa registracija blagovne znamke velja za dokaj ugodno obliko zaščite, kar se splača izkoristiti.

Nekatere druge opcije so lahko dražje, kar velja recimo za patentiranje. Ker pa ima kršitev patenta oziroma zloraba lastnine na tem področju lahko veliko hujše posledice, je smiselno zaščiti nameniti zadostno investicijo. Kršitev patenta lahko uspešno naslovimo le v primeru, da pravočasno pridobimo ustrezne pravice, sicer je vedno prisotno tveganje za zlorabe, ki jih ne moremo preprečiti, niti sankcionirati. Kršitev patenta ima lahko hude posledice za poslovanje podjetja, zato se je treba dobro zaščititi že preventivno in poskrbeti za pravno podlago za ustrezne sankcije. Navsezadnje pa prijava patenta ni nujno zelo draga, za nekaj stotakov lahko pričakujemo dobro zaščito, če nimamo spet kakšnih posebnih potreb. Je pa patent lahko dražji na dolgi rok. 

Back To Top