Talno gretje
Splošno

Ogrevanje sodobnih stanovanj

V sodobnih stanovanjih se počutimo zelo prijetno in udobno, saj so naša bivališča izdelana tako, da smo dobro zavarovani pred vsemi neugodnimi dejavniki okolja. Najbolj pa moramo paziti na to, da lahko v stanovanjskih prostorih vzdržujemo ustrezno temperaturo. Predvsem v zimskem času imamo s tem veliko dela, saj je treba vzdrževati za več deset stopinj Celzija višjo temperaturo kot na prostem. Za to skrbijo zmogljivi ogrevalni sistemi.

Ker pričakujemo od ogrevalnega sistema tudi varčnost, izbiramo takšne sisteme, ki lahko učinkovito in enakomerno ogrejejo prostore brez visoke porabe energije. To omogoča predvsem talno gretje, ki je priljubljena izbira predvsem tam, kjer imamo na voljo ugoden vir energije. Posebej dobro se talno gretje obnese v dobro izoliranih prostorih, kjer lahko pričakujemo izvrsten izkoristek in zelo varčno ogrevanje na dolgi rok. Glede stroškov smo pozorni le na to, da v izhodišču z vgradnjo ni veliko dela, predvsem o tem odločajo obstoječe vodovodne inštalacije. Najbolj elegantno lahko talno gretje seveda vgradimo v novogradnje, pri katerih vodovodne inštalacije brez težav prilagodimo ogrevalnemu sistemu in drugim potrebam. Če želimo ogrevalni sistem vgraditi v končane prostore, bo treba vodovodne inštalacije morda naknadno prilagoditi, kar ni vedno mogoče.

Talno gretje se izvrstno izkaže v kombinaciji s toplotnimi črpalkami in učinkovitimi kurilnimi napravami. Takšni toplovodni sistemi so praviloma zelo zmogljivi in varčni na dolgi rok. Lahko pa ogrevamo tudi z električnimi grelnimi telesi, tako talnimi kot stenskimi in drugimi izvedbami. Priljubljeno je električno talno ogrevanje, prav tako so vedno bolj priljubljeni IR paneli in druge električne rešitve. Poleg toplotnih črpalk namreč prav te na dolgi rok ponujajo varčno ogrevanje. Različne sodobne kurilne naprave so priporočljive predvsem za tiste, ki imajo dostop do ustreznega materiala za kurjenje, običajno so to drva ali peleti, tudi na ta način je možno učinkovito in varčno ogrevati sodobna stanovanja.

Back To Top