Klimatske naprave
Splošno

Kako vzdrževati prijetno temperaturo v stanovanju?

Če želimo v stanovanju vzdrževati prijetno temperaturo, se bomo takoj srečali predvsem z dvema posebnima izzivoma – v poletnem času bo treba prostore hladiti, pozimi pa ogrevati. V obeh primerih gre lahko za precej velike temperaturne razlike, tudi kakšnih 30 ali 40 stopinj Celzija, kar pomeni, da potrebujemo zmogljive sisteme, ki bodo uspeli tudi v takšnih razmerah svoje delo brezhibno opravljati.

Prijetno temperaturo v stanovanju torej vzdržujemo s pomočjo zmogljivih hišnih sistemov, ki skrbijo za ogrevanje in hlajenje. Za obe funkciji lahko v nekaterih primerih uporabimo isto opremo, verjetno pa bomo boljših rezultatov deležni, če te naloge razdelimo med dva ločena sistema. V obeh primerih imamo na voljo zelo prepričljivo opremo, ki bo svoje delo odlično opravljala.

Toplotne črpalke

Za ogrevanje lahko uporabimo različne sisteme, so pa toplotne črpalke tiste, ki se izkažejo za idealno rešitev v večini primerov. Gre namreč za učinkovito sodobno opremo, ki na dolgi rok močno prekosi večino alternativ. Predvsem izstopa visoka učinkovitost z optimalnim izkoristkom, kar pomeni varčno ogrevanje preko zime. Pri ogrevanju ni treba porabljati energije, ta se sproti črpa iz okolja, zato s tem tudi ni omembe vrednih stroškov. Stalno lahko vzdržujemo prijetno temperaturo in zagotavljamo visoko kakovost bivanja, toplotne črpalke pa ob tem zagotavljajo tudi nizke stroške in popolno zadovoljstvo na dolgi rok.

Klimatske naprave

Nekatere toplotne črpalke lahko prostore tudi hladijo, saj je princip delovanja isti – gre za izmenjavo toplote z okoljem, to lahko poteka v obe smeri. A praviloma je za hlajenje bolj smiselna izbira klimatske naprave, ki je posebej prilagojena prav za ta namen. Posebej dobro se izkažejo zmogljive naprave, ki ponujajo celo vrsto nastavitev za prilagajanje delovanja. Za klimatske naprave je značilno to, da glavni učinek zagotovijo z zmogljivostjo, a zadovoljstvo uporabnikov lahko garantirajo le z dodatnimi nastavitvami in specifičnimi prednostmi, zato se ne smemo orientirati le na podlagi same zmogljivosti.

Back To Top