Varilni aparat
Splošno

Varilni aparat je učinkovit delovni stroj za spajanje različnih materialov

Na različnih področjih industrije in v domači delavnici je varjenje eden najpogostejših postopkov, s katerim spajamo več delov osnovnega materiala. Za to je potrebna določena toplota in pritisk, katerega glavni vir je električni oblok, ki ga ustvarja ustrezen varilni aparat. Gre za zelo učinkovit delovni stroj, brez katerega danes spajanje različnih materialov ne bi bilo mogoče, zato ni nič presenetljivega, da je prisotno praktično v vseh vejah industrije.

Varjenje je tako zelo razširjen postopek tudi zaradi tega, ker nam omogoča različne postopke varjenja in glede na to je potrebno izbrati tudi ustrezen varilni aparat. Izbiro postopka določimo glede na uporabljen varilni material, debelino materiala, kvaliteto zvara in produktivnost, ki jo želimo doseči. Najstarejši postopek, a še vedno najbolj razširjen je varjenje z oplaščeno elektrodo, nekoliko počasnejši, a zato zelo kakovosten je TIG varjenje, za najbolj vsestranskega pa velja MIG / MAG varjenje.

Varilni aparat CO2 zagotavlja trajnost in kakovost zvar

Da je kakovost zvara takšna kot si jo želimo, mora postopek varjenja potekati pod določenimi pogoji. Poleg kakovostne izbire materiala, je potrebno poskrbeti tudi za kakovosten varilni aparat, ki je zanesljiv in učinkovit. Da bi zagotovili trajnost in kakovost zvara, mora biti ta zaradi oksidacije in zraka iz okolice zaščiten s pomočjo zaščitnega plina kot so argon, helij, kisik in ogljikov dioksid. Kadar se pri varjenju uporabi za zaščito pred oksidacijo ogljikov dioksid, je potrebno uporabiti varilni aparat CO2.

Ogljikov dioksid se za zaščito uporablja zelo pogosto in je aktivno udeležen pri varjenju tako, da stabilizira oblok. Če poteka postopek varjenja brez zaščitnega plina, to najprej opazimo tako, da je okolica zvara črna. Varilni aparat CO2 se najpogosteje uporablja pri MAG varjenju, ki je eden najbolj razširjenih postopkov varjenja v ladjedelništvu, pri izdelavi kovinskih konstrukcij, cevovodov, motornih vozil in še kje.

Back To Top