toplotna črpalka zrak voda cena
Splošno

Ustrezne toplotne črpalke za stanovanja

Toplotne črpalke so na voljo v različnih variantah, niso pa vse povsem primerne za povprečne uporabnike, ki želijo na ta način ogrevati svoje stanovanje. To pomeni, da bomo morali premišljeno izbrati pravo izvedbo, če želimo pričakovati dobro končno izkušnjo. Pogosto se lahko odločimo že za kakšne cenejše modele, ki ponujajo odličen učinek v dobro izoliranih prostorih sodobnih stanovanj, imamo pa na izbiro tudi nekoliko zmogljivejše izvedbe, ki poskrbijo za zanesljivo ogrevanje večjih prostorov tudi v mrzlih zimah.

Toplotne črpalke zrak voda

Med ugodnimi možnostmi je gotovo priljubljena toplotna črpalka zrak voda, cena je v tem primeru namreč neprekosljiva, če jo primerjamo z drugimi izvedbami toplotnih črpalk. Nič čudnega torej, da je ravno to izvedba, ki se najpogosteje uporablja in je priporočljiva za večino običajnih uporabnikov za ogrevanje stanovanj. Čeprav lahko naštejemo različne prednosti, ki jih ima toplotna črpalka zrak voda, cena gotovo izstopa in je pogosto poglavitni razlog za izbiro. Druge variante so namreč bistveno dražje. Ugodnejša cena izvira iz enostavnejše zasnove, predvsem pri namestitvi zunanje enote veliko prihranimo, saj ni potrebna posebna vgradnja. Tako je ta izvedba tudi najbolj enostavna pri vgradnji, ne potrebujemo veliko prostora ali truda. Pogosto je torej najbolj priporočljiva izbira za stanovanja toplotna črpalka zrak voda, cena pa je le ena izmed prednosti te izvedbe.

Toplotna črpalka zemlja voda

Dobro alternativo za zahtevnejše uporabnike lahko ponudi toplotna črpalka zemlja voda. To je zmogljivejša izvedba, ki lahko s podzemnimi kolektorji zbere večjo zalogo energije in bolj zanesljivo ogreva prostore v zimskih dneh. Je pa ta varianta primerna le za tiste, ki imajo na voljo dovolj odprte površine v bližini svojega stanovanja. Vgraditi je treba podzemne kolektorje, zato je toplotna črpalka zemlja voda tudi nekoliko dražja, a še vedno pride v poštev za tiste, ki imajo možnost vgradnje te opreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top