Prenosni računalnik
Splošno

Prednosti namiznih računalnikov

Pri izbiri novega računalnika se najprej odločamo predvsem med tem, ali potrebujemo prenosni ali namizni oziroma stacionarni računalnik. Obe opciji seveda imata svoje prednosti in v končni fazi je vse odvisno od samega uporabnika. V nekaterih primerih je povsem očitno najboljša izbira prenosni računalnik, saj potrebujemo mobilno napravo za uporabo na poti. A prav tako možno je, da bo s svojimi prednostmi veliko bolj izstopal namizni računalnik, ki je boljša izbira v primeru, da nameravamo napravo vedno uporabljati na istem mestu. Če ne potrebujemo prenosnika, bo verjetno stacionarni računalnik brez težav prepričal z mnogimi prednostmi v tej primerjavi.

Zmogljivi in prilagodljivi namizni računalniki

Predvsem ima namizni računalnik prednost za tiste, ki iščejo zmogljive naprave v višjem rangu. Cene so bistveno nižje v primerjavi s prenosniki, če gledamo primerljive konfiguracije oziroma zmogljivosti. Poleg tega lahko v namizno ohišje poljubno vgradimo tiste komponente, ki jih potrebujemo, torej povsem prilagodimo napravo glede na svoje potrebe. Namizni računalnik v tem oziru dopušča fleksibilnost, ki je pri prenosniku ne moremo pričakovati.

Zelo pomembno je pogosto tudi to, da lahko komponente računalnika enostavno nadgradimo, ne da bi morali pri tem zamenjati celo napravo. Prenosni računalnik omogoča le nekatere osnovne nadgradnje, ne moremo pričakovati, da bomo lahko napravo dolgo časa vzdrževali v koraku z naprednimi komponentami in zahtevami sodobne programske opreme.

Za konec pa gre dodati še to, da omogočajo stacionarni računalniki uporabo širšega spektra dodatne opreme. Že s tem, da so zmogljivejši, imajo lahko veliko prednost, recimo če nameravamo uporabiti VR komplet za navidezno resničnost ali podobno dodatno opremo. A tudi sicer bo namizni računalnik ponudil več možnosti za uporabo perifernih naprav, priklopimo lahko več zaslonov, na voljo imamo številne USB priključke za vse mogoče naprave … Prenosni računalnik sicer tudi omogoča nekaj povezljivosti, a še zdaleč ne dovolj za zahtevnejše uporabnike. 

Back To Top