tisk na kuverte
Splošno

Tisk na kuverte in priprava atraktivnih poslovnih tiskovin

Pri poslovanju smo zelo pozorni na mnoge detajle, ki veliko povedo o našem podjetju. Seveda bomo najbolj upoštevali svojo dejavnost in službene obveznosti, a nekaj sporočamo tudi na drugačne načine – recimo s poslovnimi tiskovinami. Prav na ta način smo v stiku s širšo publiko, s potencialnimi strankami in partnerji, tudi s svojimi zaposlenimi, sodelavci in drugimi osebami. Pomembno je, da imamo lične poslovne tiskovine, s katerimi se podjetje predstavlja v kar najlepši luči. To velja za vse izdelke te vrste, zato je treba poskrbeti za brezhiben tisk na kuverte, vizitke, dopisne liste in druge materiale.

Tu se poslovne tiskovine pridružujejo promocijskim, ki jih prav tako skrbno pripravljamo in prilagodimo za njihov specifični namen. Treba je sicer ločevati ti dve vrsti, saj nimamo istega namena, imamo pa nekatere primerljive prioritete, zato se v obeh primerih posvečamo enakim adutom. Nenazadnje gre v obeh primerih za tisk, ki mora biti kvaliteten in zelo prepričljiv z ličnim končnim izdelkom. Še posebej to velja prav za tisk na kuverte, vizitke in na druge manjše tiskovine, kjer se kvaliteta tiska zelo pokaže. Drug poseben primer pa je tiskanje na posebne materiale, kar se prav tako pogosto opravlja za poslovne in promocijske namene.

Tisk na kuverte je lahko bolj ali manj zahteven

Nekatere poslovne tiskovine pri pripravi ne bodo predstavljale posebnih preglavic. Nenazadnje gre za enostavno tiskanje na papir, to lahko včasih opravimo kar v lastni režiji. Če imamo poslovni tiskalnik, delo ne bo pretirano zahtevno, sploh če gre le za manjše količine. Pogosto pripravljamo kuverte kar sami, to je značilno za manjša podjetja, ki ne pošiljajo veliko pošte.

Bomo pa hitro odkrili omejitve, ki tu veljajo. Z lastnim tiskalnikom ne moremo stalno tiskati na stotine kuvert, prav tako morda nismo dovolj fleksibilni za pripravo res posrečenega materiala. Gotovo bomo opazili razliko v kvaliteti, ne bomo se mogli izogniti tudi nekaterim preglavicam, ki jih prinaša stalno tiskanje takšnega materiala. Zato se tudi za tisk na kuverte po navadi zanašamo na ponudbo profesionalnih tiskarjev. Tu se nam takoj odpirajo mnoge dodatne opcije, nenazadnje tudi dodatne tehnike tiska, na primer tampotisk za natančen tisk manjših motivov na kuverto. Pričakujemo lahko veliko boljši končni rezultat, kar je pri kuvertah zelo pomembno – prav s kuverto namreč vzpostavimo stik s prejemnikom pošte in nanj naredimo dober vtis, zato si ne moremo privoščiti velikih kompromisov glede kvalitete. Za brezhiben tisk na kuverte izberemo izkušeno tiskarno, ki lahko navduši tudi zahtevnejše naročnike.

Za tisk na kuverte se odločajo tista podjetja, ki imajo veliko dela s pošiljanjem pošte

Sploh to velja za tiste, ki pri tiskarjih že naročajo tudi druge tiskovine, predvsem promocijske izdelke, kot so reklamne table, letaki, plakati in podobno.

Tisk na kuverte je soroden pripravi nekaterih promocijskih tiskovin

Čeprav kuverte ne sodijo med promocijske tiskovine, tu najdemo kar dosti podobnosti, tudi pri sami pripravi takšnega materiala. Če imamo na voljo zmogljivo opremo za tiskanje na papir, bomo lahko pripravili raznovrsten material ne glede na to, za kakšen namen pravzaprav gre. Zato imajo tiskarji zelo prepričljivo ponudbo in gotovo bomo dobili dobro ponudbo ne le za tisk na kuverte, temveč tudi za razne druge uporabne materiale.

Predvsem pripravljamo vsestranske promocijske tiskovine, kot so letaki, zloženke in plakati. Poleg tega se včasih pripravljajo tudi reklamne table, kakšne folije in podobni materiali, s katerimi dosegamo posebej zanimive učinke. Če pa s promocijskimi tiskovinami primerjamo specifično tisk na kuverte, moramo tu verjetno omeniti še tisk nalepk, ki je prav tako lahko namenjen promociji. Nalepke namreč prinašajo nekatere podobne izzive kot kuverte, medtem ko teh pri večjih tiskovinah ni. Pripraviti moramo razločen motiv, ki bo lepo viden na manjši površini. Nato pa potrebujemo tudi primerno tehniko tiska za zanesljivo tiskanje na površino. Tu je dobrodošla razgibana ponudba tiskarskih tehnik, napredna oprema tiskarn pa nam odpira še nekatere dodatne možnosti.

Tisk na kuverte in na površine iz drugih materialov

Načeloma je tisk na kuverte precej enostaven, saj gre le za tiskanje na papir. Drugače pa je pri drugih materialih, ki so lahko zahtevnejši za tiskanje. Tu se izkažejo razne tehnike, ki nam vseeno omogočajo relativno enostavno pripravo promocijskega materiala. Tako se recimo tampotisk pogosto uporablja tudi za tiskanje na plastiko, predvsem na kakšne manjše plastične izdelke, kot so vžigalniki in kemični svinčniki. Ta tehnika ima to prednost, da ne zahteva dobro urejene in ravne površine, zato smo zelo fleksibilni.

Včasih tisk na kuverte raje nadomestimo z ročnim napisom

Tiskarne pogosto ponujajo tudi tisk na majice oziroma na tekstil, tu dobimo zelo atraktivno ponudbo za promocijske majice. Pogosto temu služi sitotisk, ki omogoča tiskanje na tekstil, predvsem na bombažne majice z veliko površino. A spet imamo na voljo še mnoge druge opcije, ki so lahko še bolj prepričljive, če imamo kakšne posebne zahteve. Tako lahko tisk na majice vključuje tudi tisk na poliester in druge sintetične tkanine, pripravljamo lahko tudi promocijske dežnike, torbe in podobno. Vse to je ponudba, ki dopolnjuje tisk na kuverte in druge poslovne tiskovine pri uglednih tiskarnah.

Back To Top