Splošno

Tisk knjige ne dopušča napak

Pri mnogih tiskovinah si lahko privoščimo kompromise, sploh če zato dobimo ugodnejšo ceno. Morda niti kvaliteta tiska ni povsem ključnega pomena, kar velja za mnoge tiskovine v masovni proizvodnji. A včasih imamo postavljene prioritete, ki takšnih kompromisov ne dopuščajo. 

Če se zanimamo za tisk knjige, gotovo ne bomo želeli tvegati nižje kvalitete ali kakšnih težav, tudi če bi s tem prišli do nižje cene. Iščemo zanesljive storitve, pri katerih dobimo vrhunski končni izdelek.

Jasno je, da bomo knjige s trdo vezavo naročali pri tiskarjih, ki imajo veliko izkušenj s takšnimi storitvami in lahko ponudijo zanesljive storitve. Na prvem mestu je kakovost knjige, ne moremo si privoščiti kakšnih napak ali težav. Prav tako lahko pri uglednih tiskarjih najdemo še druge posebne odlike, s katerimi bo tisk knjige veliko bolj prijetna izkušnja, kot bi bil sicer. Vse to upravičuje nekoliko višjo ceno, ki jo imajo te storitve.

Pri tiskarjih seveda dobimo celo vrsto različnih možnosti za pripravo tiskovin. Ne bomo imeli vedno istih zahtev, a načeloma lahko računamo na to, da bodo dobri tiskarji odlično poskrbeli za vse naše potrebe, ne glede na to, za kakšne tiskovine se zanimamo. Zato se splača izbrati tiskarno s široko ponudbo, da bomo na enem mestu naročili vse tiskovine, ki jih potrebujemo.

Ponudba za tisk knjige ni zelo pogosta

Ker je izdelava knjig s trdo vezavo precej zahtevno opravilo, te ponudbe ne dobimo pri vsaki tiskarni. Vključuje namreč še mnoge druge opravke, ne le tiskanja. Medtem ko za tiskanje večinoma poskrbijo tiskalniki, ki so zelo fleksibilni in zanesljivi, potrebujemo za izrez in vezavo druge naprave. 

Tako se tiskarne pogosto osredotočajo na razmeroma enostavne poslovne tiskovine, recimo vizitke in kuverte, zelo pestra je tudi ponudba promocijskih tiskovin, kot so letaki in plakati. Težje dobimo ponudbo za knjige, to je specializirana storitev, ki jo iščemo pri večjih tiskarnah.

Vedno pogosteje beremo na zaslonih, a še vedno je tisk knjige zelo pomembna storitev dobrih tiskarjev

Sorodna je lahko ponudba za mehko vezavo, a tu ne bomo dobili zelo prepričljivih opcij za tisk knjige. Pogostejši so kakšni manjši ponudniki, ki se osredotočajo recimo na tisk diplomskih nalog. Lahko pripravljamo kakšne knjige in podobne materiale za interno rabo, predvsem kakšne operativne priročnike, navodila in podobno. 

Tiskanje in spiralno vezavo dobimo zelo poceni, a za prave knjige to seveda ni prava izbira. Tudi mehka vezava je pri knjigah lahko precej kompleksna, za trdo vezavo pa se vsekakor splača poiskati ponudnika, ki se ukvarja prav s takšnimi storitvami.

Če nimamo dobrega izvajalca, bomo prisiljeni v kompromise, ki na koncu ogrozijo kvaliteto knjige in našo celotno izkušnjo. Odločimo se za tiskarja, ki delo opravi zanesljivo in brez kompromisov, tudi če bo cena nekoliko višja.

Tisk knjige zahteva pravo opremo za tisk in vezavo

V vsakem primeru pričakujemo, da bo imela tiskarna dobro opremo za tiskanje in vezavo. To je zelo pomembno že pri enostavnejših tiskovinah, ki so včasih enostavne le na prvi pogled. Že vizitke recimo zahtevajo natančen izrez in usklajeno tiskanje na razmeroma majhno površino. A pri knjigah smo še bolj zahtevni. Najprej gre za tiskanje v večjem obsegu, tu moramo biti tudi zelo prilagodljivi, da je možno natisniti besedilo in druge vsebine na liste, ki bodo sestavljali strani. Za tisk knjige običajno ne pripravljamo zaporednih strani na istem listu, različni načini lepljenja in vezave zahtevajo fleksibilnost in dober načrt.

Samo tiskanje torej še ni nujno največji izziv. Zelo pozorni moramo biti na to, kakšne opcije nam nudi vezava. O tem se verjetno ne bomo odločali prav sami, računamo na pomoč tiskarja, seveda pa v tem postopku pogosto sodelujejo tudi založniki in drugi udeleženci pri pripravi knjige. Čisto možno je, da bomo pri tiskanju knjig koristili različne tehnike tiska in raznovrstno opremo, le tako lahko dobimo zadostno fleksibilnost za brezhiben končni izdelek. Je pa pravi pristop seveda odvisen od dejanskih zahtev in pričakovanj, vedno je treba pripraviti prilagojeno rešitev.

Dober tiskar lahko tisk knjige opravi brezhibno in zagotovi čudovit končni izdelek

Tisk knjige v ponudbi z drugimi zahtevnimi tehnikami

Na izdelavo knjig so dobro pripravljeni tisti tiskarji, ki imajo pravo opremo za fleksibilno tiskanje vsebin na različne materiale. Ne gre vedno zgolj za tisk na papir, lahko se koristi tudi tampotisk za pripravo čudovito oblikovanih grafičnih poudarkov, prava umetnost je seveda tudi oblikovanje platnic. Pozorni moramo biti na različne materiale, različne barve in druge posebnosti, čeprav bi si morda mislili, da tisk knjige vključuje večinoma le tiskanje črnega besedila na bele strani. V resnici se je treba poslužiti raznih prilagojenih rešitev, ki vodijo do brezhibnega končnega izdelka, tako da lahko pomaga še tampotisk ali kakšna druga opcija med posebnimi tehnikami tiska.

Nobenega dvoma ni, da bo za tisk knjige najbolje poskrbel izkušen tiskar, ki zna pripraviti posebne rešitve za zahtevnejše stranke. Odlike takšnega ponudnika bomo prepoznali takoj, ko stopimo z njim v stik, saj je ponudba bolj fleksibilna, tiskar lahko takoj predstavi posebne rešitve in začrta celoten potek dela. Naročnika precej razbremeni, predvsem pa dobimo vrhunski končni izdelek in kar najboljši izkoristek naše investicije.

Back To Top